yin yoga/ fysio met Manja Weijers

Twee interessante workshops voor iedereen die wel eens last heeft van zijn/haar lichaam, voor mensen met pijnklachten en voor alle geïnteresseerden in (yin)yoga. Manja is naast yin yogadocent ook fysiotherapeut. Zij heeft een praktijk in Utrecht.

Kosten €27,50 per keer of €50,- voor beide workshops. Na betaling is je plaats definitief.

Opgeven uiterlijk 1 week voor aanvang van de workshop. Maximaal 15 plaatsen. 

Nek en schouders (9 maart 19.30-21.30): 

Nek en schouderklachten ontstaan vaak door  overbelasting of te lang een (verkeerde) houding aannemen. Er is soms te weinig variatie in het bewegen, bovendien speelt stress een erg belangrijke rol bij het onstaan van dit soort klachten. Hoe vaak zit je niet met gespannen schouders te werken? 

De aanpak van nekklachten is vaak gericht op het bestrijden van de symptomen. Er worden pijnstillers, ontstekingsremmers of  spierontspanners voorgeschreven. Ook therapeuten proberen dezelfde symptomen te bestrijden d.m.v. massage, tens of 'dry needling'. Maar dat neemt de oorzaak niet weg!

Tijdens deze yogales neem je het heft weer in eigen handen. We gaan aan de slag met houdingen om de nek en schouders los te maken, om ruimte te maken in de borstkas en het schoudergewricht en door te gronden en te ontspannen. Doordat je schouder de ruimte krijgt om vrij te bewegen, hoeft ook de nek niet meer mee te helpen (wat vaak het geval is). Pijn en stijfheid in de bovenrug en nek zullen hierdoor verdwijnen.

Gezonde rug en heupen (23 maart 19.30-21.30):

In deze workshop gaan we aan de slag met de voeten, benen en onderrug. De plek waar we klachten ervaren is vaak niet de plek waar de oorzaak zit. Zo is de knie een erg delicaat gewricht, er is weinig beweging mogelijk en de knie is erg gevoelig. Klachten ontstaan vaak omdat de enkel of de heup niet helemaal doen wat ze moeten doen. Klachten in de onderrug kunnen zo ook ontstaan vanuit de heupen en voeten.

Vaak is er nog een belangrijke factor die meespeelt. Doordat we benen hebben, kunnen we lopen. Met elke stap nemen we een stap in de toekomst. Als we niet zeker zijn van deze toekomst, als we niet zeker weten wat we nou eigenlijk willen, of wat ons doel is, kan dit spanning geven in de heupen. Als we worden tegengehouden, als je iets vanuit het verleden meesleept. Zo’n verleden wat voelt als een blok aan je been. Je kunt geen stap meer verzetten. Deze spanning zorgt ervoor dat we niet meer vrij kunnen bewegen. We gaan compenseren waardoor weer tal van andere klachten kunnen ontstaan elders in je lichaam.

Tijdens deze avond ga je aan de gang om je rug, heupen en voeten weer soepel te laten bewegen, zodat jij lekkerder in je vel zit en de stappen kunt nemen die jij wilt nemen. 


Manja: "Tijdens mijn lessen en behandelingen combineer ik altijd mijn achtergrond als yogadocent en fysiotherapeut. Ik zie het niet los van elkaar. Als therapeut vind ik het fijn om mensen te helpen en om te onderzoeken wat het lichaam nodig heeft. De zachtheid van yoga kan daarbij vaak helpen. Yoga is mijn passie. Yoga geeft me ook veel rust en ontspanning. In de yoga lessen probeer ik altijd de cursisten uit te dagen op een verantwoorde manier. Allignment en bewust bewegen vind ik erg belangrijk, maar bovenal liefde en compassie voor jezelf tijdens de les en daarbuiten." (van www.manjaweijers.nl