Tieneryoga (11/12 t/m 18 jaar) 

"Tieneryoga is mijn weekenduurtje doordeweeks. Eigenlijk kan en wil ik niet zonder"

(dank je Ell voor dit geweldige compliment)

"Mijn dochter komt altijd relaxed thuis na tieneryoga en slaapt daarna heerlijk. Dat is vaak genoeg anders. Wij zijn blij dat ze iets gevonden heeft wat haar echt goed doet"

 

Tieneryoga bij Yoga Me


Elke woensdag, behalve in schoolvakanties, van 18.00 tot 19.00 is er tieneryoga. Er zijn nog een paar matten vrij. Neem gerust contact op. 

Proefles altijd 5 euro. Betaling per maand, zie de tarievenpagina (7,50 euro per les, betaling gaat maandelijks)

Tieneryoga is een yogavorm tussen volwassen- en kinderyoga in. De lessen zijn fysiek inspannend, als de volwassen power- en flowyogalessen, én er is genoeg ruimte voor (yoga-)spel en ontspanning. Tieners die vaak worstelen met hun fysieke houding komen beter in hun vel, worden meer lichaams- en houdingsbewust en krijgen daardoor vanzelf een betere lichaamshouding. Mede door het fysieke bezig zijn is tieneryoga bepaald niet zweverig. In elke les is er ruime tijd voor ademoefeningen,  een ontspanning, soms een (zelf-)massage en vaak komen er allerlei (vragen- of affirmatie-) kaartjes voorbij. 

Ik probeer zoveel mogelijk te luisteren naar de vragen van tieners. Er is ruimte om de lessen aan te passen als er specifieke wensen zijn, bijvoorbeeld in tijden van toetsen en examens. Het allerbelangrijkst van tieneryoga is om een fijne veilige en open sfeer te creëren waarin iedereen mag zijn wie hij of zij is. Respect, plezier en openheid vind ik belangrijk in deze lessen. Tot nu toe is het altijd gelukt deze waarden over te brengen aan alle tieners die tot nu in de lessen zijn geweest. 

Ik ben van mening, dat tieners die al zo vroeg in hun leven bewust worden van hun lichaam, leren stevig te aarden en leren rustiger te ademen (ook in fysiek ingewikkelde  poses), daar in hun latere leven profijt van hebben. Het hoeven niet allemaal lenige yogi's te worden. Yoga gaat zeker niet over presteren en is nooit een wedstrijd. Maar wat moet het heerlijk zijn als je als 12- of 16-jarige al leert dat je je hoofd rustig kunt krijgen door eenvoudigweg je ogen te sluiten en te focussen op een kalme in- en uitademing.

Een oefening die ik af en toe meegeef: Glimlach komende week zomaar eens tegen iemand die je nog nooit gezien hebt: iemand die je passeert op de fiets, tegenkomt in de bus of trein, waar je langsloopt op het schoolplein of de mevrouw achter de kassa in de winkel. En kijk wat je terugkrijgt. Wat gebeurt er? 

Een andere oefening die we regelmatig doen: we vullen een pot met gekleurde briefjes. Op zo'n briefje schrijf je elke week iets positiefs wat je meemaakte, liefst iets kleins wat je zomaar zou vergeten als je niet even de tijd neemt na te denken over je leven. Dit laat zien dat het leven best leuke dingen heeft, dat kleine ervaringen veel teweeg kunnen brengen. Na een aantal weken of maanden hebben we een vrolijke pot die we gezamenlijk legen door voor te lezen aan elkaar. Dit levert mooie momenten op. 

 

 

Waarom zou je aan yoga doen? Quotes van enkele yogatieners:

"na een yogales slaap ik zo lekker vast"

"yoga is even een uurtje niks hoeven, geen strijd in mijn hoofd"

"ik vind yoga gewoon heel erg lekker om te doen, mijn hoofd is lekker leeg"

"yoga helpt me te ontspannen, en ik vergeet het hele uur aan school te denken"

"bij yoga ligt de focus even lekker bij mezelf, dat kan en dat mag, even niet al die anderen"

"ik vind sporten niet fijn, yoga wel"

"de yogalessen zijn heel afwisselend, dat vind ik leuk"

"mijn rug is niet helemaal recht, en door yoga heb ik minder pijn, blijf ik soepeler"

"ik vind yoga heel erg leuk en ontspannend. Ook vind ik het leuk om elke week naar yoga te gaan. Het is echt iets om naar uit te kijken!"

"yoga is mijn moment van rust in de week, ik heb het druk en yoga helpt me die drukte aan te kunnen"

 **

Spreekbeurt/werkstuk/project: regelmatig wordt Yoga Me benadert door tieners die een spreekbeurt over yoga willen geven, of een werkstuk willen maken over yoga. Daar werken wij graag aan mee. Hoe meer tieners en kinderen horen hoe fijn yoga is, des te beter. Stuur dus gerust een mail met wat je weten wilt.

**