Yin yoga

Hieronder vind je heel veel info over yin yoga, maar lees eerst over de nieuwe yin-in-person-cursus (start op 18 januari 2022).

Lees over de eerste workshop 'yin en intuïtief schrijven" via deze link. Ben je nieuwsgierig en toe aan een nieuwe stap in je leven, dan zou deze workshop zomaar een geweldig begin (stap 1) kunnen zijn. 


-----

Cursus Yin in Person

Omdat we zeker in deze tijd gezondheid, gezond leven en goed voor je zelf zorgen zo belangrijk vinden geven we een 5-weekse yin-in-person training waarin je veel leert over je gezondheid, je lichaam, je geest en antwoorden krijgt over hoe jij de juiste balans vindt. De cursus is heel praktisch en misschien wel de cursus die vanaf het moment van start een belangrijk en gezond verschil gaat maken voor jou(w) zelf. Yin-ervaring is niet nodig. Heb je die wel dan gaat de cursus je een mooie verdieping geven. Heb je geen ervaring dan krijg je een mooie en uitgebreide kennismaking met onze passie: yin yoga.

--

Francine: "terugkijkend vond ik de cursus een waardevolle en leerzame ervaring, ik ken hem iedereen van harte aanbevelen. Via yin yoga heb ik veel over mezelf geleerd. Ik heb mezelf bijvoorbeeld voorgenomen wat milder naar mezelf te gaan kijken en mezelf niet steeds af te vallen, maar vaker liefdevol toe te spreken".

D: "ik vond de cursus een mooie mix tussen 'theorie' en lekker veel yinnen. Vooral de les over ademhaling vond ik waardevol, ook voor mij in mijn dagelijkse doen en drukke leven.. Dank voor alle inzichten, ik ben weer wat verder gekomen". 

---

Start Yin in Person: 18 jan - 15 feb 2022, 19.30-21.15 uur.

Live in de studio maar ook online

Aanmelden via de Yoga Me-app of via de mail: estella@yoga-me.nl

Kosten totale cursus €110,-


Inhoudelijk: 

1e avond: yin, water, botten en weefsel

2e avond: yin, meridianen, organen, blokkades en energie

3e avond: yin, adem, rust, stilte en zenuwstelsel

4e avond: yin, je zelf en je "rugzak, bewust en onbewust

5e avond: yin en yang, hoezo een aanvulling?

Je hebt je zelf nodig om gezond te zijn en te blijven. 

Volg bovenstaande 5 weekse cursus en leer daarmee meer ontspannen om te gaan met je eigen gezondheid, die gezondheid een positieve boost te geven. Jezelf de nodige aandacht geven maakt al een groot verschil. 

-----------


Er is ook weer een xl yin en meditatie op vrijdagavond 8 oktober. En een yin en yoga nidra op 5 november. Zie voor aanmelding onze app. 

Er staan in het rooster twee Yin-Intensive lessen op dinsdagavond 26 oktober en 2 november: twee lessen waarin we alle tijd nemen voor die ingewikkelde wat "heftigere" yin-houdingen die er online gewoon niet van kwamen. De lessen zijn, uiteraard, live in de studio, voor iedereen toegankelijk. Ik neem je mee en jij geniet. Deze lessen gaan je enorm veel ruimte geven in bijvoorbeeld je heupen/bekken, maar ook in schouders/nek. Ben jij erbij? 


Yoga Me is de yinste studio van het Gooi met vrijwel elke dag minimaal één yin yogales, regelmatig yin yoga workshops, en yin yoga privéles of yin-in-business mogelijkheden. Omdat wij weten en zelf ervaren dat yin yoga een oplossing kan zijn. Misschien ook wel voor jou. 

Een oplossing om bijvoorbeeld je hectische leven meer in balans te krijgen, weer wat ruimte te creeeren in je hoofd, je lijf en misschien ook wel in je agenda. En in geval van yin yoga op het werk (bijvoorbeeld in de lunchpauze) een manier om daarna met meer focus, energie en concentratie de rest van de dag te werken. Yin yoga zou zo maar eens een deel van het ziekteverzuim op je werk kunnen oplossen.

Lees hieronder acht redenen waarom ook voor jou yin yoga geschikt zal zijn en waarom yin yoga zo toegankelijk is voor iedereen, alle leeftijden, alle condities (even scrollen).


Kom gerust een keer een proefles doen, altijd welkom.


"yin is een yogales alleen voor mijzelf. Met mijn ogen dicht, zoeken naar zachtheid, luisteren naar een fijne stem, heerlijke muziek, die me door de les leidt. De tijd vliegt voorbij. En na die 5 kwartier (of soms langer) voel ik ruimte, een soort lichtheid die nog uren blijft hangen. En, ook belangrijk, mijn stijve rug voelt na elke les een beetje soepeler. Een aanrader voor iedereen, al is het maar omdat je leert dat je jezelf de tijd mag of eigenlijk moet gunnen en dat vertragen en wat meer mildheid je leven ten goede komt."

"net mijn eerste paar yin yogalessen gevolgd. Het is al lang geleden dat ik zoveel ontspanning gevoeld heb. Wow, proeft in elk geval naar meer"

"nog maar een paar yin yogalessen gevolgd, in de avond want overdag heb ik het druk. Ik heb telkens enorm geslapen, diep, en dat was lang geleden. Heerlijk dus, en verrassend ook"

"yin is een soort thuiskomen bij me zelf. Het voelde wat raar in het begin, maar ik werd voldoende uitgedaagd en geraakt om er zeker voorlopig mee door te gaan want stiekem lukt me dat ontspannen zelf helemaal niet. Ik heb het gewoon veel te druk daarvoor"


Yin yoga is in "begeleid discomfort" ruimte maken in gewrichten en bindweefsel, met je ogen gesloten, meditatief en ieder op een eigen manier. Alle tijd, onthaastend, altijd een oefening in geduld. Yin als tegenhanger voor het yange leven wat we allemaal hebben. Er moet veel, er is veel, je leeft vaak veel rollen tegelijk, er zijn veel prikkels. Een vol hoofd maak je met yin yoga een beetje leger, milder en overzichtelijker. Je slaapt heerlijk na een yin yogales in de avond, je hebt weer energie en focus na een ochtend yin yogales. Yin is uitermate geschikt voor iedereen, alle leeftijden, formaten, condities. Lees verder onder andere de reacties van anderen


Yin yoga, acht redenen waarom yin yoga voor jou ook een must is

  • Door het ontspannen van je spieren, rek en versterk je het bindweefsel. Dat weefsel wat van jouw lichaam 1 geheel maakt, wat opslaat wat je zoal meemaakt in een dag. De ene dag zal yin yoga makkelijker zijn, de andere dag voel je meer weerstand. Je leert luisteren naar je eigen lichaam. En voor de sporters onder ons: door de aandacht die je geeft aan dat bindweefsel kunnen je spieren weer groeien en sterker worden!
  • Een ochtend yin yogales geeft je de juiste focus en verbinding met jezelf, waar je een hele dag profijt van kunt hebben. Zeker als je die dag iets spannends moet doen, is een ochtend yin yogales overheerlijk en efficiënt. Je komt echt helemaal "aan" bij je zelf. Yin je aan het begin of in het midden van je werkdag (bijvoorbeeld omdat je bedrijfs yin yoga volgt) dan vergroot dat je focus, concentratie en voorkomt het blessures doordat je vaak (te) lang zit en je lichaam over-belast. Yin yoga op het werk zal je lichaam en geest ten goede komen (minder hoofdpijn, schouder en nekklachten, polsklachten, lage rugklachten, betere focus en concentratie).
  • Niks lekkerder dan even helemaal niks moeten, alleen zijn. Dat is echt heerlijk. En voor velen van ons iets wat we (weer) moeten leren en ons zelf toe moeten staan/gunnen. Als kind kon je uren met 1 ding bezig zijn, tijd speelde geen rol, er ontstond een soort tijdloosheid, en creativiteit. Als volwassene zijn we dat "tijdloze" vaak kwijt geraakt, er moet vooral veel. Yin yoga leert je dat weer: geen haast hebben, geduldig wachten op je volgende uitadem, een eindeloze tijd ervaren. Klinkt easy en lijkt op zich heel saai, maar kom het maar eens doen! Het blijkt een hele uitdaging en een nuttige eigenschap om (weer) aan te leren.
  • Yin yoga is een meditatieve vorm van yoga. Meditatie heeft zijn kracht wel bewezen. Mensen die mediteren voelen zich vaak meer in balans, zijn meer in contact met zichzelf, herkennen makkelijker of sneller hun eigen grenzen etc. Yin yoga is daarom alleen al een fijne yogavorm. Door behoorlijk te rekken (je fysieke lichaam uit te dagen) geef je je hoofd iets te doen, iets om aandacht naar toe te brengen, dit werkt kalmerend voor je (drukke) hoofd, je hele systeem. Bovendien ligt de focus op een ruime langzame adem. Ook dit werkt heel meditatief. 
  • Let it go, oftewel loslaten. Hoe dan en wat dan? Dat kun je alleen maar zelf invullen. Al yinnend zal er van alles voorbij komen in je hoofd, zul je inzichten krijgen, verwerk je dingen, misschien besluit je al dan niet bewust iets compleet anders te gaan doen, laat je het oude los. Wie weet. Wees nieuwsgierig. Al yinnend neem je toch een beetje afstand van je dagelijkse doen en dat alleen al kan enorm verhelderend zijn. 
  • Yin yoga is het ultieme voor je zelf zorgen. Voor 4 of 5 kwartier per keer en soms langer even je eigen middelpunt zijn. Dat is vaak niet iets wat je leert te doen. Dit heeft niks met egoïsme te maken. Maar alles met: "vanuit een gezond en in balans zijnd zelf kun je er ook optimaal zijn voor een ander." Er is dus niks mis met een (paar) yin yogalessen per week. Waarschijnlijk ben je daarna minder prikkelbaar voor je omgeving. Ze zullen het waarderen. Heb je een druk leven, werk/gezin/familie/sociaal en misschien nog meer... zorg dat het niet uit de hand loopt en gun jezelf de tijd.
  • Na een yin yogales in de avond slaap je heerlijk. Je hoofd is al leeg. Je fysieke lichaam is al heerlijk ontspannen. Yin yoga in de avond is dus een perfecte investering in je zelf als je wat moeite hebt met in- of doorslapen. En tig keer beter dan de tv of een alcoholisch slaapmutsje.
  • Yin yoga is een fijne yogavorm voor iedereen van elke leeftijd en met elke conditie. Je doet het namelijk altijd goed. Een yin yogahouding past zich aan aan jouw lichaam. Bij yin yoga past geen presteren, er zijn geen enorme ambities. Hoe dan? Dat laten we je graag voelen op de yin yogamat. 

Als je in ons rooster kijkt staan daar verschillende yin yogalessen. Bij sommigen staat alleen yin yoga en bij anderen staat iets extra, als rug-yinyoga, basic-yin yoga, yin 50+, yin en nidra. Hieronder vind je wat uitleg. 

We kunnen pagina's vol schrijven over yin yoga maar vinden eigenlijk dat je maar gewoon moet komen ervaren. En als je dan een stuk of wat yin yogalessen gevolgd hebt, begrijp je wel waarom wij en veel van onze klanten yin yoga zo heerlijk vinden. 

-------------------------------------------------------------

 


Yin yoga voor sporters 

Er zijn inmiddels gelukkig enorm veel intensieve sporters die yoga "ontdekt" hebben. Meestal zullen "ze" voor yang yoga kiezen. Op zich niet verkeerd, ook de yange stretches zullen de spieren en gewrichten ondersteunen in herstel na sporten.

Intensieve sporters aan het yinnen krijgen is een van onze uitdagingen. Het zou de sport nog beter ondersteunen: herstel na een training verloopt beter, spieren groeien beter als bindweefsel soepeler mag worden, focus en concentratie nemen toe, er wordt meer connectie gevoeld met een ontspannen adem:

Intensief sporten vraagt veel van je lichaam. Of je nou traint in de sportschool (crossfit, fitness), fietst, mountainbiket, schaatst, of traint voor duurloopjes of hele of halve marathons. Telkens daag je je zelf fysiek en mentaal uit. Dit heeft vaak spiergroei, krachtstoename en meer zelfvertrouwen als gevolg. Toch kan (top)sport of intensieve sport ook leiden tot uitputting en blessures. Door yin yoga toe te voegen aan je (heel) yange sporttrainingen onderhoud je je lichaam op een gezonde manier, en dan met name die delen die gevoelig zijn voor spanning en slijtage (gewrichten en spieren in bijvoorbeeld nek en rug). Tijdens yin yoga geef je je lichaam de tijd om diep te herstellen, fysiek, mentaal en op ademniveau. Je oefent bovendien in geduld, traint je "aandachts-spier" (focus en concentratie) en vergroot de flexibiliteit van je lichaam (range of motion van je gewrichten). Kom gerust eens langs voor een proefles. 


Yin yoga volgens een aantal klanten:

"ïk was de connectie met mezelf helemaal kwijt. Er is de laatste jaren zoveel heftigs in mijn leven gebeurd, ik vond het niet meer leuk, was de draad kwijt. Door yin kom ik steeds weer een beetje dichter bij mezelf. Ik vind mezelf weer leuker, mijn leven weer leuker. Eigenlijk is yin dus heel belangrijk voor me geworden. Super dank je wel daarvoor"

"we are not human doings, we are human beings" (dit is yin, citaat van Luc Acke tijdens een prachtige workshop in Utrecht op zondag 6 maart 2016)

"van yin yoga word ik een vriendelijkere versie van mijzelf" (dank je wel Marieke voor deze mooie quote)

"door het doen van yin yoga krijg ik meer helderheid in mijn hoofd en slaap ik fantastisch diep" (veel gehoorde opmerking van yinyogi's)

"door het regelmatig volgen van een yin yogales, hoef ik nooit meer naar een osteopaat. Terwijl ik daar vroeger zo'n 6 x per jaar heen moest om te kunnen blijven functioneren" (veel gehoorde positieve opmerking over yin yoga!!)

"yin yoga om mijn hoofd te legen en mijn lichaam te ontstressen. Yin yoga geeft ruimte voor vernieuwing"

"door yin yoga heb ik weer leren ontspannen en voel ik me ontzettend veel sterker in mijn eigen lichaam en steviger staan in de pittige wereld waarin ik leef."

"ik kwam naar yin om mijn bindweefsel minder stram en pijnlijk te maken en te werken aan de gezondheid van mijn hart. Op beiden lijk ik voorzichtig resultaat te boeken. Ik ben er blij mee"