Cursus Fertility Yoga

Er is een nieuwe en verkorte cursus ingepland op twee vrijdagavonden (!): 13 en 20 juli telkens van 18.30-20.30 uur. In overleg is er nog een extra yoga nidra sessie later in de zomer. De gratis yin yogales mag je doen wanneer het jou uitkomt, zie daarvoor het rooster. Zie voor inhoudelijke info hier onder aan de pagina boven de recensies.

Data van de eerstvolgende lange cursus: 18 mei, 1 juni, 8 juni,15 juni en 29 juni telkens van 16.30-17.45 uur. In overleg wordt op een andere dag een sessie yoga nidra sessie (speciaal voor deze doelgroep) aangeboden. De gratis yin yogales mag je doen wanneer het jou uitkomt, zie daarvoor het rooster.

Maximaal 10 deelnemers en minimaal 6 deelnemers.

Lange cursus Kosten: €95,- voor het hele blok inclusief handout met theorie en yogaseries en houdingen stap voor stap uitgelegd, inclusief gratis yin yogales, inclusief gratis yoga nidrasessie.  Na betaling is je mat gereserveerd.

Korte cursus Kosten: €65,- voor het hele blok inclusief handout met theorie en yogaseries en houdingen stap voor stap uitgelegd, inclusief gratis yin yogales, inclusief gratis yoga nidrasessie.  Na betaling is je mat gereserveerd.

"had ik deze cursus niet gedaan dan was ik halverwege de trajecten misschien wel bezweken. Nu heb ik mezelf staande weten te houden. Het delen was fijn, het praktische aanbod was fijn, inzien dat ik lief voor mezelf moet zijn in deze tijd was nog wel het allerfijnst"


Fertility yoga is een erg fijne manier om fysieke, mentale en emotionele spanningen los te laten, en helpt je om in goed contact te zijn met jezelf en je lichaam. Fertility yoga verbetert je vruchtbaarheid, en helpt je om je zo goed, ontspannen en in vol vertrouwen voor te bereiden op een gezonde zwangerschap.

Fertility yoga is goed te combineren met bijvoorbeeld een ziekenhuisbehandeling (iui, ivf of icci) en/of acupunctuurbehandeling. Maar zeker ook als je alleen op een natuurlijke weg je lichaam voor wilt bereiden op een eventuele aanstaande zwangerschap is deze lessenreeks heel fijn en ben je van harte welkom.


"alleen al die aandacht voor mijzelf, vond ik zo ontzettend fijn. Ik zou het elke vrouw gunnen, zeker als je bezig bent met ivf, zoals ik"


De lange cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten. Yoga ervaring is zeker niet nodig. Je hoeft niet sterk of lenig te zijn.

Wat je kunt verwachten:

 • Veel yoga uiteraard. Van series speciaal voor je endocriene klieren, yoga om spanning los te laten uit schouders, buik en bekken, of om stevigheid te ervaren in lichaam en hoofd. Je krijgt een reader met uitleg over de yoga met plaatjes en tekst. Yin yoga is mijn passie naast het geven van deze cursussen vandaar dat er ook over deze lessen een flink yinyoga-sausje ligt. Meer over yin yoga lees je hier.
 • Aandacht voor je fysieke lichaam: je darmen, je lever, je alvleesklier en nog veel meer. Er is aandacht voor het belang van voeding, van voldoende slaap etc.. Elke les heeft een thema wat van toepassing is op het proces waarin je nu zit. Je krijgt veel praktische tips waarmee je direct aan de slag kunt, maar ook vragen die je aan het denken zetten..
 • Ontmoetingen met andere vrouwen. De ervaring leert dat dit als heel prettig wordt ervaren. De meeste vrouwen ontmoeten vrouwen "in het zelfde schuitje" alleen in de virtuele wereld op bijvoorbeeld facebook. In deze cursus worden soms vriendschappen gesloten die voor lange tijd meegaan. Wat mij betreft sluit dit prima aan op een groot thema in de yoga, namelijk verbinding. Deze cursus laat je voelen dat je niet de enige bent. Je hoofd weet dat wel, nu ga je het ook ervaren. Tegelijk is deze cursus geen praatgroep. Je komt voor je zelf. Er is uiteraard gelegenheid tot het delen van ervaringen en informatie in de cursus. Het meeste delen gebeurt buiten de cursustijden om en alleen als je dat wilt natuurlijk.
 • Je ontvangt een cadeaukaartje voor een gratis yin yogales
 • Je ontvangt een uitnodiging voor een gratis yoganidra sessie specifiek geschreven voor vrouwen met een kinderwens. 

De korte cursus bestaat uit 2 extra lange bijeenkomsten van 2 uur. Yoga ervaring is zeker niet nodig. 

Wat je kunt verwachten:

 • contact met anderen die in min of meer hetzelfde schuitje zitten. De cursus is geen praatgroep maar contact met "lotgenoten" kan enorm prettig zijn en ontspanning geven. (zie stukje hierboven)
 • een handout met veel yoga waarvan het grootste deel ook in de cursus voorbij komt.
 • tips hoe je thuis met de yoga en al het andere over voeding en ontspanning/lifestyle aan de slag komt
 • houdt rekening met "huiswerk" na de eerste les waar je mee aan de slag moet in die tussenweek. Moeten is natuurlijk een raar woord, maar om echt iets te kunnen met de cursus is het wel raadzaam er thuis ook mee aan de slag te gaan. Het huiswerk bestaat uit vragen en opdrachten die je stof tot nadenken geven en wellicht het begin zijn om positiever/energieker/krachtiger/gezonder aan de slag te gaan met je kinderwens.
 • yoga nidra in het tweede deel van deze korte cursus omdat het zo ontzettend fijn is om dit te mogen ontvangen.
 •  

Reacties op de fertility yogacursus:

F.: "Denk dat de cursus zeker iets heeft toegevoegd! Met het starten van de cursus stond ik open voor alles wat er zou komen en had ik niet echt verwachtingen. Wat de cursus uiteindelijk inhoudt is echt een positieve verrassing! Naast zeer prettige en duidelijk uitgelegde yoga-houdingen wordt ook je leefstijl, het belang van vitaminen, goede voeding en je gedachten besproken. Fijn ook om hier in een kleine groep open over te kunnen praten. Wat voor mij persoonlijk erg fijn was was de laatste yoga-nidra les. Op het matje met alleen je eigen gedachten en jouw gesproken woorden. Wat kwam er een rust over mij heen. Het voelde echt alsof ik zweefde in mijn bubbel. Toen de cursus afgelopen was heb ik hier nog vaak aan gedacht en geprobeerd dit gevoel terug te roepen. Rust en visualisaties waren voor mij precies wat ik nodig had. Uiteraard mag je dit anoniem gebruiken :) Zou mooi zijn als meer vrouwen de weg naar jou weten te vinden!" 

B.: "De afgelopen 6 weken heb ik de cursus fertility yoga gedaan, dit was zo fijn! In een traject waarbij artsen je lichaam soms over lijken te nemen gaf mij dit een stukje controle terug en ontzettend veel vertrouwen in mijn eigen lichaam. Estella (de docente) heeft mij net dat laatste zetje gegeven om het boek van Rika aan te schaffen, waar een aantal oefeningen uit de cursus in terug komen". (inmiddels is B bevallen van een prachtige dochter)

M.: "De lessen vind ik zeer waardevol, vooral de oefeningen. Ook dat je hierbij zeer duidelijk aangeeft waarom het goed is, wat het doet voor je lichaam en dat je mij ook laat letten op wat je beter niet kunt doen tijdens mijn prille zwangerschap. Ik let hier nu veel meer op en dit geeft rust en iets meer vertrouwen in mijn eigen lichaam nu ik net eindelijk zwanger ben. Ook de hele cyclus uitleg (yin -yang) heeft mij heel erg gesterkt en mij meer inzicht gegeven in eigen lichaam.Erg fijn".

S.: "Voor mij hebben de fertility yogalessen een duidelijk beeld gegeven hoe ik optimaal voor mezelf kan zorgen. Om zo een warm, zacht en welkom nestje in mijn lichaam te creëren. De yogaoefeningen zijn thuis goed toe te passen, en ook in mijn dagelijks leven heb ik wat veranderingen kunnen toepassen die goed voelen voor dit proces. Estella is een lieve, toegankelijke en fijne docent".

S: "Estella heeft mij tijdens de cursus de juiste begeleiding gegeven om zo vol liefde, vertrouwen en mildheid mijn lichaam voor te breiden op een zwangerschap. De heerlijke zachte yoga houdingen deden me goed, en ik heb het gevoel dat ik met de cursus een mooie basis heb gelegd voor ons toekomstige kindje, want ik ben zwanger!!"

M: "De cursus was een eye-opener om echt gezonder te gaan leven. Ook als ik niet zwanger ga worden, ga ik veel hebben aan de tips. De yoga heeft me meteen al laten voelen dat ik veel te gestresst in het leven sta. Misschien is dat wel de belemmering. Denk dat ik mijn nieuwe hobby gevonden heb". 

L: "Ik ervaar deze periode van veel ziekenhuisbezoeken als enorm stressvol. Mijn hoofd zit vol en stroomt regelmatig over. Deze cursus geeft mij absoluut weer hoop en maakt me wat lichter in mijn hoofd. Heerlijk!".

M: "Deze cursus heeft me veel geleerd. Ik heb het boek Innesteling van Rika gekocht en daar pas ik veel uit toe. Dit, samen met de cursus maakt dat het redelijk makkelijk was om wat belangrijke beslissingen te nemen qua voeding en leefstijl. Ik heb met een optimistisch gevoel de cursus afgesloten en verheug me op de yoga nidra".