Actieve yoga

Poweryoga/flowyoga/morning en evening flow/pilatesyoga

Poweryoga is een dynamische vorm van hatha yoga. Je ademhaling is je leidraad. Als je beweegt in het ritme van je adem, zul je merken dat bewegen makkelijker en soepeler gaat. Dat vergt enige oefening: waar zit je ademhaling en hoe beïnvloed je je ademhaling? In poweryoga én vinyasa yoga (de zonnegroetenles elke woensdagochtend, zie tekst hieronder) komen yogaseries aan bod als de zonnegroet, krijgerserie, balansserie, drakenserie etc. Elke les is weer anders, maar de opbouw is hetzelfde: start meditatie, warming up, zonnegroeten, overige asana’s en eindontspanning.

De beginnersles (maandagavond/ docent Estella) is zeker toegankelijk voor yogastarters. 

De lessen die Estella geeft op maandagavond en woensdagochtend zijn gebaseerd op de zonnegroeten. Deze mooie serie dient als basis om van daaruit allerlei andere fijne flows te maken. Kracht, balans, adem en vertrouwen zijn de basis van de lessen van Estella.

De flow-yogalessen van Carry op woensdagavond en zaterdagochtend zijn in principe "anusara based". Tijdens deze lessen wordt de kracht van de vinyasa flow (= bewegen in het ritme van je adem) verenigd met de details en zachtheid van de anusara yoga. Hierdoor ontstaat een hele mooie mix van gevoel in beweging. De bewegingen zullen je bekend voorkomen, de intentie van de les is net even anders dan een andere poweryogales. 

Elke  vrijdagochtend (8.15-9.15 uur) is er een easy flowyogales door Estella (met dezelfde intensiteit als de easy flow van Carry op woensdagavond): lekker langzaam echt wakker worden, maar wel gaande weg het uur iets pittiger, zodat je de hele dag een energiek gevoel overhoudt. 

Op donderdagavond geeft Carry een echt heerlijk krachtige poweryogales met elementen uit pilatesyoga. Core-stability, houding verbeteren en opbouwen van kracht zijn sleutelwoorden. Wil je sterk genoeg worden voor “moeilijke” yogahoudingen als handstand en bakasana of acroyoga, dan kom je bij deze lessen aan je trekken. Beginners zijn welkom. Voor mensen die afwisseling leuk vinden, krachtopbouw lekkerder dan een flow zijn dit super lessen. Ook sporters die krachttraining nodig hebben zullen baat hebben bij deze lessen. Carry geeft duidelijke aanwijzingen, er wordt veel herhaald, de afwisseling is groot.

Om de week geeft Estella de zaterdagochtend poweryogales (gedeeld met Carry). Een pittige flow om je weekend te beginnen. Een flow die de hele dag energie geeft. Vanaf 20 april 2019 gaat Tobias de lessen van Estella overnemen. Dat betekent dat je de ene week Carry tegenkomt en de andere week Tobias. Tobias zal meer richting een vinyasa flow gaan, Carry meer richting de anusara based poweryoga. Het beste is de ervaring zelf. Kom over de drempel en laat je zaterdag heerlijk beginnen op de yogamat.








Poweryoga (Zonnegroeten, bewegen in meditatie)

De les op de woensdagochtend vinden wij heel bijzonder. De focus ligt op het aanleren en verfijnen van de zonnegroeten gecombineerd met andere yogahoudingen uit de poweryoga. We starten altijd met een meditatieoefening en ademoefeningen en eindigen ook daarmee. De zonnegroet is de basis en van daaruit komen allerlei houdingen uit de poweryoga voorbij. Van balans naar kracht en souplesse.

In deze lessen is er aan het einde aandacht voor hoofdstand, handstand, elleboogstand voor degenen die wil. Er is een hoofdstandbankje (feetup) om op een veilige manier te wennen aan het "op je kop staan". Voelt een hoofdstand voor jou niet fijn, dan zijn er voldoende alternatieven. We forceren nooit!

De lessen zijn toegankelijk voor beginners en gevorderden. Het gaat niet om de prestatie: conditie en souplesse bouw je vanzelf op als je deze lessen regelmatig volgt. Iedereen gaat in zijn/haar eigen tempo, en dat is allemaal ok. Niemand hoeft iets te doen wat onwenselijk is.

  

Yinyang yoga 

In deze lessen (elke maandagochtend) kom je je eigen yin en je eigen yang tegen. Je zult merken dat meer yin je yange practice zal versterken en verdiepen en andersom ook. Yin en yang zijn geen tegengestelden maar complementair en stevig met elkaar verbonden. Je kunt niet alleen maar yin zijn (ontspannen in 1 simpel woord) of alleen maar yang (in dynamische beweging). De een zal altijd om de ander vragen. In deze lessen kun je de voordelen van beiden ervaren. Om te ervaren hoe heerlijk deze combi is, nodig ik je van harte uit. 

De les is zeer geschikt voor iedereen en ook voor:
- Yange sportievelingen die wel met hun hoofd begrijpen hoe nuttig yin is, maar fysiek toch enige weerstand tegenkomen (of juist ook mentaal). Met deze combi kun je langzaam proeven van yin en deze kant wellicht wat uitbouwen.

- Liefhebbers van yin die toch ook wel eens een flow willen ervaren maar een volledige flow/poweryogales te veel vinden.  

Deze les is het beste van twee yogastijlen, van twee kanten. Het mannelijke (het yange) en het vrouwelijke (het yinne), de kracht en controle en de zachtheid en overgave. 

Zoek je iets vergelijkbaars qua intensiteit want je kunt bijvoorbeeld niet op maandagochtend, kies dan de easy flow yogalessen (woensdagavond en vroege vrijdagochtend). 


Acrobatiek yoga/ partneryoga (volwassenen)

acrobatiek yoga YogaMe

Deze yogavorm is een variant op poweryoga, maar dan met zijn tweeën of met meer. Je zou het ook partneryoga met acrobatiek elementen kunnen noemen.  Er is veel dynamiek en een opbouw van kracht, lenigheid en vertrouwen. Yoga zorgt voor een goede warming-up, vergroot de focus en souplesse. Vanuit de acrobatische houdingen ontstaat een dynamische samenwerking tussen twee partners (hoeft niet die van je zelf te zijn. Er zijn altijd mensen om mee te oefenen). Met als gevolg allerlei elegante en krachtige houdingen. De afsluitende Thaise massage zorgt dat je ontspannen en energiek naar huis gaat. Lees meer op deze pagina.