mooie yogi Estella Derkx

Estella

Ik ben Estella Derkx (1967), yogadocent en vanaf begin 2012 eigenaar van Yoga Me. Ik geef sinds medio 2011 diverse yogalessen in Hilversum en omgeving.

Ruim 17 jaar geleden kwam Iyengar yoga op mijn pad in een heftige periode in mijn leven. Deze vrij technische yogavorm sprak me meteen aan en gaf de stevigheid die ik nodig had. Bovendien voelde ik me na elke les een paar centimeter langer, een gevoel dat me goed deed in die onzekere tijd. Yoga gaf me ruimte in mijn lijf, maar zeker ook in mijn hoofd.

Na een yogavakantie in Portugal, (Vijnana yoga bij Teresa Caldas) leerde ik dat er meer vormen van yoga bestonden. Teresa maakte mij duidelijk dat yoga ook meditatie is en wat pranayama (ademhalingsoefeningen) inhoudt. Ik stond versteld van wat ik allemaal kon met mijn lijf en zag in hoe sterk ik eigenlijk ben. Deze kracht is wat me fascineert aan yoga.

Na wat omzwervingen is vinyasa/ ashtanga yoga op mijn pad gekomen. Ik heb de yogateachertraining (YTT) in Amsterdam gevolgd en les gehad van Johan Noorloos, Marcel de Vis Heil en Anat Geiger. Tijdens deze vinyasa opleiding heb ik ook mogen ruiken aan yin yoga, een “koude” vorm van yoga, waarin je je lichaam diep van binnen voelt en rekt. Een prachtige yogavorm waarin overgave en vertrouwen thema’s zijn.

In 2013 deed ik de yinyoga opleiding bij Anat Geiger. Een perfecte aanvulling op de sportieve poweryoga die ik altijd gewoon was te beoefenen. Yin yoga is zacht en meditatief. Yin yoga is ook lastig, althans voor mij. Het confronteerde mij meteen met bijvoorbeeld mijn neiging tot perfectionisme. Waarom mag het niet eens wat zachter, minder perfect, accepterend? Yin yoga zet aan het denken en is tegelijkertijd geruststellend. Alles wat je doet is namelijk goed. Je hoeft niet tot het uiterste te gaan. En zelfs dan kun je jezelf uitdagen en versteld doen staan. 

In 2012 heb ik een opleiding kinderyoga gevolgd en afgerond. Ik heb ontdekt dat ik met kinderyoga mijn enorme creatieve bagage in kan zetten om deze lessen vorm te geven. Ik houd er van verhalen te bedenken en te vertellen. In deze vorm van yoga komt dit goed van pas. De opleiding heeft er in geresulteerd dat ik nu regelmatig hele leuke ouder-kind yogalessen mag geven. Elders op deze site vind je hierover meer informatie.

Tieneryoga stond nog op mijn verlanglijstje. In 2013 heb ik, terwijl ik al (puur op gevoel) les gaf aan tieners, bij Helen Purperhart in Almere de tieneryoga-opleiding gedaan. Heel erg leuk, heel erg interessant. Bij tieneryoga komen kinderyoga ervaringen en al mijn kennis van poweryoga/ vinyasa yoga samen. Er zijn inmiddels een aantal groepen tieneryoga (alle jongens en meiden tussen 11 en 18/19 jaar). 

Het lesgeven is enorm leuk. Het overbrengen van waar het om draait in yoga is een mooi iets; de constante ademhaling, het openen van en het lengte maken in je lichaam, het accepteren van je eigen grenzen. Elke les bereid ik uiteraard voor. Ik maak er elke week weer een ander “feest” van. Dat spreekt mij aan. Het is mijn dynamiek die ik meeneem als ik lesgeef. En stiekem vind ik het heel interessant houdingen te perfectioneren, te letten op details en deze details de ander te laten voelen. 

Yoga is niet saai en is zeker niet sloom of zweverig. In mijn lessen wordt er ingespannen gewerkt, wordt er gezweet en gezwoegd zonder dat presteren de boventoon voert, en dat geeft iedereen een fijn gevoel. Elke les draagt weer een steentje bij aan het goed voor jezelf zorgen. En dat is belangrijk. Je hebt maar 1 lijf, je hebt maar 1 leven. Enjoy en maak er iets (gezonds) moois van!!!

En omdat ik een nieuwsgierig mens blijf en wil blijven leren, proef ik regelmatig aan acroyoga, yogadans, thaise yogamassage en volg ik her en der theoretische en praktische workshops en bijscholingen. Omdat ik inmiddels een eigen studio run, kan ik ook zelf workshops (laten) geven in mijn eigen kleine sfeervolle studio. Wie weet wat er nog meer op mijn pad komt!! 

Ik heb de laatste jaren korte en meerdaagse workshops en lessen gevolgd bij diverse mensen waaronder Jurre Twijstra, Marilou van Hoek, Govinda Kai, David Lurey, David Swenson, Sarah Powers, Tara Stiles, Hillary Brown, Sheva Rhea, José de Groot, Bart Benschop, Helen Purperhart, Rosalinde Weel, Barbara van Oers, Luc Acke, Emrik Suiches, Jasmijn Koelink, en Robert Boustany. Ik gun mezelf dat deze lijst nog veel en veel langer zal worden. 

In januari 2015 startte ik in de Yogagarden in hartje Amsterdam (nabij de Rozengracht) met het geven van fertility-yoga. Op de pagina van deze fertility lessen vind je terug dat deze yogavorm mijn verleden met kinderen krijgen (ik heb er inmiddels twee) en mijn huidige yogakennis samenbrengt. Deze lessen (inmiddels alleen nog in mijn eigen studio in Hilversum) zijn superfijn om te geven. Ik kan mijn yogakennis delen en snap als de beste alle frustratie die er kan zijn als je zo graag kinderen wilt, en het niet lijkt te lukken. De lessen bij de Yogagarden zijn inmiddels vervallen maar nog regelmatig geef ik in mijn eigen studio en elders workshops en lessen fertility yoga. In 2017 heb ik de allereerste fertiliteitsyoga docentenopleiding gevolgd bij Rika Lukac (dé specialist in Nederland op dit gebied). Een groot voordeel van deze docentenopleiding is dat mijn theoretische kennis enorm vergroot is (met name op het gebied van hormonen, hormoonklieren en alle organen die van belang zijn in je vruchtbaarheid en die je met specifieke yoga in balans kunt brengen), dat ik me weer enorm geinspireerd voel en dat ik vindbaarder zal worden voor al die vrouwen die op de een of andere manier met zwanger worden bezig zijn. 

2016 werd voor mezelf een super yin jaar. Ik deed het hele jaar door workshops, verdiepingsdagen en lessen overal in het land. In 2017 ben ik daar vrolijk mee verder gegaan. Ik ga met regelmaat naar mijn yogavrienden en -leraren van de YinYogaAcademy in Sneek. 2018 werd voor mij het jaar van de yin yoga master opleiding in Italie, een opleiding voor mijzelf, het yinne meester laten worden in mijn leven (privé en professioneel) en dat lukt steeds meer. Ik groei richting een echte yin expert en dat doet me deugd. Ik heb mijn passie voorlopig gevonden. En ik heb zo'n vermoeden dat ik ook in 2019 nog verder ga groeien en nog meer nieuws tegen ga komen op yin gebied, er zal nog veel yinspiratie op gedaan worden in het Friese land. 

Laat duidelijk zijn dat yoga mijn passie is, mijn passie mijn werk geworden is en dat ik mij een gelukkig en gezond mens mag noemen.

Waarom YogaMe YogaMe heet:

Waarom de naam YOGA ME ?: yoga is een proces. Je groeit er letterlijk van, zowel fysiek (door sterker, soepeler ..... te worden), maar ook mentaal (aarding, innerlijke kalmte, concentratievermogen....). Voor iedereen brengt yoga weer iets anders, voor iedereen heeft yoga weer een eigen betekenis. Daarom heet YOGA ME  YOGA ME. Iedereen beleeft zijn of haar eigen yoga. Het is jouw proces. Ik volg het mijne.